Home Isu Semasa Pelajar Universiti Mahu Yuran Pengajian Dikurangkan Memandangkan Hanya Kelas ‘Online’ Dibenarkan

Pelajar Universiti Mahu Yuran Pengajian Dikurangkan Memandangkan Hanya Kelas ‘Online’ Dibenarkan

1885
1
Pelajar Universiti Mahu Yuran Pengajian Dikurangkan Memandangkan Hanya Kelas ‘Online’ Dibenarkan

Pelajar Universiti Mahu Yuran Pengajian Dikurangkan Memandangkan Hanya Kelas ‘Online’ Dibenarkan | Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) sebelum ini mengumumkan semua pengajian akan dilakukan secara atas talian sehingga hujung tahun ini.

Namun hanya lima kategori pelajar sahaja yang dibenarkan kembali ke kampus antaranya ialah pelajar pasca-siswazah di dalam mod penyelidikan.

Baca: Budak U Mulakan Pengajian 1 Julai Ini, KPT Umumkan Kemasukan Pelajar Sesi 2020/2021

Rata-rata pelajar kini menyambut baik saranan KPT ini namun mereka memohon untuk mengurangkan yuran pengajian.

Ini adalah kerana mereka kini tidak kembali ke kampus dan menggunakan fasiliti universiti dan sebagainya. Kebanyakan pelajar di Twitter juga dilihat bersetuju dengan cadangan ini.

yuran pengajian

Pengurangan yuran pengajian ini termasuklah untuk yuran-yuran melibatkan yuran kebajikan, yuran kesihatan, yuran aktiviti pelajar dan yuran perkuliahan. Malah mereka berpendapat yuran penginapan sewajarnya dipulangkan sahaja kepada pelajar.

yuran pengajian

Ada berita gembira

KPT kini mengkaji semula isu ini di mana Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi Datuk Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak, memberitahu perkara ini di dalam proses perbincangan untuk mencari solusi terbaik bagi menyelesaikan isu berkenaan.

Beliau sendiri menyokong pendirian ini memandangkan kos pengajian kini tidak tinggi kerana kebanyakan pelajar hanya belajar secara dalam talian. Mereka juga tidak lagi menggunakan sepenuhnya kemudahan di universiti.

“Isu yuran sedang kami kaji, akan ada berita gembira. Kami juga faham mereka ada tanggungjawab lain dan keluarga mereka terjejas akibat COVID-19.”

yuran pengajian

KPT juga sedang mengkaji beberapa aspek lain melibatkan kemudahan internet bagi proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara dalam talian serta kuota pelajar dibenarkan kembali ke IPT.

Untuk makluman, hampir 80 peratus pelajar sudah kembali ke rumah masing-masing dan tidak menggunakan sepenuhnya kemudahan di universiti.

BACA: Netizen Gesa Hantar Pulang Pelajar IPT Yang Masih ‘Tersangkut’ Di Kampus

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here